Kuchnia

zdrowe jedzonko

Pyszny placek owsiany

Składniki: : płatki owsiane, mleko, cynamon, banany, rodzynki, jajko, mąka, proszek do pieczenia, aromat rumowy, jogurt grecki
Przygotowanie: : Przygotowanie: : Do połowy szklanki mleka dodajemy cztery czubate łyżki płatków owsianych ( najlepiej górskich , wtedy placek jest bardziej syty, treściwszy niż przy płatkach błyskawicznych). Zostawiamy to na noc w lodówce ( zaoszczędzamy czasu , ponieważ rano nie bedziemy musieli czekać aż płatki napęcznieją). Rano dodajemy do tego jajko, dwie czubate łyżki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej), pół łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć), cynamon (wedle uznania, ja lubie duuużo :) ), żeby placek nabrał jeszcze lepszego smaku można dodać jakiś aromat , polecam rumowy, i proszę nie żałować :) Wszysko mieszamy łyżką, dokładnie i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Ja smaże na teflonie bez dodatku tłuszczu. Kiedy placek zetnie sie z jednej strony przewracamy na drugą i smażymy już krócej. Sposób podania jest dowolny. Ja posmarowałam jogurtem greckim+ banany + rodzynki i kakao. Świetnie smakuje ze startą kostką gorzkiej czekolady. Jeżeli nie zamierzacie dodawać na wierzch bardzo słodkich dodatków radzę wtedy dodać cukru do samego placka. SMACZNEGO!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation