Kuchnia

Kuchnia

Camembert pieczony z malinami i tymiankiem

Składniki na sałatkę – przekąskę dla 4 osób:

Camembert – mały lub większy (może być również light – dla dbających o linię)
Garść malin
Kilka gałązek tymianku – świeżego (lub rozmarynu)
Oliwa do skropienia
Pieprz i sól

Sałatka:

¾ ł szklanki malin
¾ szklanki jeżyn
Kilka liści sałaty rzymskiej
Garść szpinaku – młodych listków (baby szpinak)
Garść liści rukoli
2 łyżki orzechów piniowych
Listki mięty i tymianku (ok. pół szklanki) (lub zamiast tymianku dodać rozmaryn)
Sos balsamiczny
Oliwa dobrej jakości
Pieprz i sól do smaku

Do podania: ciemne pieczywo najlepiej z ziarnami.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Ser przekroić na pół lub odkroić tylko „czapeczkę” – jeśli nie mamy naczynia, które zapobiegnie wyciekaniu topiącego się sera.
Na większej części ułożyć listki tymianku – nie należy żałować, im więcej tym lepiej ;) i przykryć je ciasno ułożonymi malinami. Całość posypać pieprzem, solą, skropić oliwą, na wierzch ułożyć listki tymianku i przykryć drugą częścią sera.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym – najlepiej by ser miał niewiele miejsca, wówczas nie „ucieknie” i przekąska będzie się ‘trzymała kupy”.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 12 – 15 minut (w zależności od wielkości sera)
W czasie pieczenia sera przygotować sałatkę. Umyć wszystkie sałaty. Sałatę rzymską porwać na mniejsze kawałki i wymieszać z liśćmi szpinaku i rukoli. Dodać listki tymianku i mięty, skropić sałatę oliwą, dodać odrobinę soli, pieprzu i wysypać uprażone orzechy piniowe, dodać łyżeczkę sosu balsamicznego i wszystko dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerz, przygotowaną sałatę, wysypać nieregularnie maliny i jeżyny, polać dodatkowo odrobiną oliwy i sosu balsamicznego i położyć kilka listków mięty.
Na sałacie ułożyć upieczony camembert – polać go nieco oliwą. Podawać w towarzystwie ciemnego pieczywa dobrej jakości – np. takiego domowego.
Ser można rozsmarowywać na pieczywie i jeść bez dodatków, bądź połączyć z sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation