Kuchnia

Kuchnia

Blok czekoladowy

Składniki:
400 g mleka w proszku
2 opakowania herbatników (po 100g)
100 g orzechów włoskich
4 płaskie łyżki stołowe gorzkiego naturalnego kakao
1,5 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
0,5 szklanki mleka
200 g masła


Zagrzać mleko, dodać pokrojone masło, rozpuścić na małym ogniu. Cały czas mieszając, stopniowo wsypywać cukry oraz kakao.
Gdy składniki się połączą, a cukier rozpuści, zdjąć z ognia i powoli wsypywać mleko w proszku. Cierpliwie miksować do momentu otrzymania jednolitej masy pozbawionej grudek. Najlepiej łyżka po łyżce, wtedy nie będzie problemu z grudkami.

Wyłączyć mikser i dodać połamane herbatniki i orzechy. Wymieszać drewnianą łopatką.
Masę wyłożyć do foremki, ostudzić, schłodzić w lodówce.
składniki na blok czekoladowy
masło rozpuszczamy w ciepłym mleku
dodajemy cukry i kakao
miksując dodajemy mleko w proszku

kruszymy herbatniki

rozdrabniamy orzechy
mieszamy herbatniki i orzechy z masą czekoladową

przekładamy do foremki i wstawiamy do lodówki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation