Kuchnia

Dobre książki

Focaccia by Jamie Oliver

Składniki:
- 450 g mąki
- 300 ml wody
- opakowanie drożdży suszonych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli morskiej
- 3 łyżki oliwy (u mnie z pomidorów suszonych)
- ząbek czosnku, sól, rozmaryn
- 250 g pomidorków koktajlowych

Mąkę, drożdże, sól oraz cukier wymieszać, dodać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce (np. nagrzany do 50 stopni piekarnik) na około 45 minut do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko wyrobić i wyłożyć do formy (u mnie wymiary to 23x26 cm). Ponownie odstawić na krótko do wyrośnięcia.
Oliwę wymieszać ze startym czosnkiem, posmarować wierzch ciasta, następnie zrobić palcami charakterystyczne dla foccaci wgłębienia. Posypać gruboziarnistą solą i rozmarynem, wetknąć pomidorki koktajlowe.
Piec ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation