Kuchnia

Dobre książki

Ciastka digestive (12 dużych sztuk)

1 i 1/3 szklanki płatków owsianych górskich

1 szklanka mąki orkiszowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g zimnego masła pokrojonego w małe kostki

1/3 szklanki brązowego cukru (użyłam muscovado)

1/3 łyżeczki soli + sól w płatkach do posypania

100 g czekolady deserowej lub mlecznej (do polania ciasteczek)

Płatki owsiane rozdrobnij lekko w blenderze lub młynku do kawy. Uważaj, aby nie zmielić ich za bardzo. W misce umieść płatki, mąkę, cukier i sól, wymieszaj lekko. Dodaj masło i rozetrzyj je ze składnikami sypkimi (jeżeli posiadasz mikser, umieść w misie wszystkie składniki i ucieraj je na małej prędkości, jeżeli masz blender nie rozdrabniaj wcześniej płatków owsianych, blender zrobi to za Ciebie). Zacznij dodawać po łyżce mleka i przestań, aż masa zwilży się na tyle, aż zacznie się formować w zbitą kruszonkę. Wyrzuć ciasto na blat, zagnieć dwoma ruchami i uformuj w kulę.

Ciasto włóż między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wytnij ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na 10 minut. Piecz w 175 stopniach na złoty kolor, co zajmie ok. 15 minut. Po upieczeniu dobrze wystudź. Upieczone ciasteczka posmaruj roztopioną czekoladą, posyp delikanie płatkami soli.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation