Kuchnia

Przepisy - ciasta i desery

składniki:
2 ½ szklanki mleka
3 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła
250g kokosu + do posypania z góry (można również pomieszać kokos z płatkami migdałowymi)
1 szklanka adwokata
ok. 500g herbatników (64 sztuk)

sposób przygotowania:
ugotować budyń. w tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. budyń ostudzić.
masło utrzeć mikserem. dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. następnie dodać stopniowo adwokat. wyłączyć mikser i wmieszać kokos (lub kokos z migdałami).
rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4 (można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (wychodzą 4 warstwy). na górze ma być masa budyniowa. z góry posypać ciasto kokosem.

wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation