Kuchnia

PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI ...

Oponki z serka homogenizowanego.

Składniki na cały talerz oponek:
2 opakowania serka homogenizowanego lub pół kilo zmielonego sera białego (twarożku)
1/2 kg mąki
pół szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
3 jajka
1 łyżka sody oczyszczonej

Jak zrobić oponki z serka homogenizowanego?
Ubić jajka z cukrem i wymieszać z serkiem homogenizowanym (twarogiem). Następnie dodać mąkę i zagnieść na ciasto (nie powinno być lepkie w dotyku). Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą szklanki wycinać kółka, a wewnątrz nich mniejsze otwory (jako formy można użyć kieliszka). Powstałe krążki smażyć na patelni na głębokim tłuszczu aż się zarumienią.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation