Kuchnia

PĄCZKI, OPONKI, FAWORKI ...

Eklerki z kremem waniliowym i kawowym lukrem

ciasto ptysiowe:
szklanka wody
szklanka maki
60g masla
3 jajka
lyzka cukru
pol lyzeczki soli
waniliowy krem budyniowy: przepis tutaj
lukier kawowy:
10g masla
60g cukru pudru
pol filizanki mocnej kawy

Wode z maslem, sola i cukrem gotujemy. Kiedy wszystko sie zagotuje zmniejszamy ogien i dodajemy przesiana make, mieszamy aby nie bylo zadnych grudek. Ciasto przybierze konsystencje kluchowatego, ale tak ma byc. Nastepnie dodajemy po jednym jajku, ciagle mieszajac, najlepiej drewniana palka albo mikserem.
Przygotowanie w thermomixie:
Wode z maslem sola i cukrem gotujemy 5minut 100° obroty pozycja 1. Po uplywie 5 minut dodajemy make i miksujemy 1,5 minuty obroty pozycja 3. Odstawiamy do wystygniecia. Wlaczamy nastepnie obroty pozycja 5 i co 30 sekund dodajemy po jednym jajku. Tak miksujemy przez okolo 2 minuty.
Powstale ciasto nakladamy do rekawa cukierniczego i nakladamy na blache wylozona papierem do pieczenia robiac dowolne ksztalty.
Pieczemy w 150° przez 50minut.
Upieczone eklerki studzimy na kratce. Przestudzone rozcinamy wzdluz na pol i smarujemy waniliowym kremem budyniowym z tego przepisu.
Przygotowujemy kawowa polewe:
W radelku roztapiamy maslo dodajemy cukier i kawe, calosc mieszamy do momentu az woda odparuje i otrzymamy lukier.
Eklerki polewamy i zajadamy :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation