Kuchnia

Kulinaria

MUFFINKI Z MARCEPANEM

Składniki na 12 muffinek:
175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach
260 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g drobnego cukru
2 średnie jajka
200 ml mleka
6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
płatki migdałów - do posypania

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation