Kuchnia

Kulinaria

Krucha Obsesja

Spód:
90 g masła (w temperaturze pokojowej)
60 g cukru
1 żółtko
150 g mąki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dość szybko zagnieść jednolite ciasto.
Włożyć do lodówki na 30 minut.
Kolejno ciasto rozwałkować na blaszce o wymiarach 30x25 (ciasto ma być bardzo cieniutkie, można nawet wykorzystać nieco większą blaszkę).
Podpiec na delikatnie złoty kolor, przez 8-10 minut w temperaturze 175ºC.

Wierzch:
60 g masła
100 g cukru
1 spora łyżka miodu
płatki migdałowe (około 12 łyżek)
Składniki połączyć ze sobą w garnuszku i gotować ( około 10 minut) do czasu, aż się połączą i powstanie jasny karmel (masę przemieszać co jakiś czas).
Do masy dodać płatki migdałowe (ma być ich dużo, ale tak by całość była jeszcze w miarę płynna), wymieszać i szybko, równomiernie nałożyć migdałowy karmel na podpieczone ciasto.
Piec 10-12 minut w 180ºC, do uzyskania złotego koloru.
Karmel podczas pieczenia w piekarniku powinien kilka minut "bąblować".
Trzeba cały czas kontrolować ciasto, ponieważ dość szybko się przypala.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ma miękką konsystencję, jednak podczas stygnięcia znacznie twardnieje, dlatego należy pokroić je na mniejsze ciasteczka jeszcze jak będzie miękkie (mniej więcej 3-5 minut po wyjęciu).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation