Kuchnia

ciasta

Ciasto czekoladowo kokosowe

Składnik na keksówkę:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
100 g cukru
3 jajka
1 banan
sok z 1/2 cytryny
6 łyżek mleka
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g czekolady mlecznej
½ łyżeczki cynamonu
100 g gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Banana zmiksować z sokiem z cytryny. Dodać go do utartych żółtek razem z mlekiem i wiórkami kokosowymi. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wcześniej przygotowanej masy. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Rozpuścić czekoladę mleczną, ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać czekoladę i cynamon, dokładnie wymieszać. Foremkę natłuścić i wysypać wiórkami kokosowymi. Wyłożyć najpierw jasne ciasto a następnie ciasto czekoladowe. Masy lekko przemieszać widelcem. Piec około 50 minut w temp 180C. po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, wyjąć z foremki i polać rozpuszczoną czekoladą gorzką. Jeszcze mokrą polewę osypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation