Kuchnia

przystawki

Pierożki Samosa z słodko kwaśną kukurydzą

składniki:

kukurydza z puszki - 2 opakowania
Fix Kurczak słodko-kwaśny Knorr - 1 opakowanie
ciasto filo - 1 opakowanie
świeża kolendra - 1 pęczek
ser żółty cheddar - 100 gramów
masło klarowane - 120 mililitrów
olej do smażenia - 1 litr


Fix Knorr wymieszaj z szklanką wody i zagotuj. Następnie odstaw go do ostygnięcia.

Do sosu dodaj odcedzoną kukurydzę, posiekaną kolendrę oraz starty ser. Całość wymieszaj aby powstał gęsty farsz.

Ciasto filo rozłóż i wytnij nożem paski o szerokości 4cm.

Następnie, za pomocą pędzla posmaruj każdą warstwę ciasta ciepłym masłem klarowanym.

Każdy pasek powinien składać się z czterech, pięciu warstw. Gdy będą gotowe nałóż farsz i zwijaj trójkąty z ciasta składając je na przemian.

Gotowe pierożki smaż na głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą rumianej barwy odcedź je na ręczniku papierowym i natychmiast podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation