Kuchnia

Mniami

Rozgrzewająca kawa z czekoladą

Składniki:
2 łyżeczki kawy Jacobs Cronat Gold
4 kostki czekolady gorzkiej 70 %
200 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki imbiru
1/8 łyżeczki chili w płatkach
2 łyżeczki syropu czekoladowego
3 łyżki śmietany kremówki 30%

Trzy kostki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Płynną, ciepłą czekoladę przelać do woreczka (najlepiej strunowego). W rogu woreczka zrobić małe nacięcie. Całą szklankę ozdobić fantazyjnym wzorkiem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać syrop czekoladowy, cynamon i imbir. Wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Gorącą kawę przelać do szklanki z czekoladową dekoracją. Wierzch udekorować bitą śmietaną, płatkami chili i stratą kostką czekolady. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation