Kuchnia

ozdoby kuchnia

JELLO SHOTS

SKŁADNIKI:

300ml wódki
1/2 litra wrzącej wody
150-170ml zimnej wody
150-170g (2 paczki) galaretki
małe kubeczki
WYKONANIE:

Pół litra wody gotujemy w garnku. Po doprowadzeniu do wrzenia przelewamy ją do dużej miski i wsypujemy 2 torebki galaretki (razem powinno być około 150-160g), dokładnie mieszamy około 2 minuty. 300ml czystej wódki (może być więcej, ale lepiej pierwszą partię zrobić z taką ilością i spróbować, a najwyżej do następnej dać więcej procentów) mieszamy z 150-170ml zimnej wody i całość wlewamy do przygotowanej wcześniej wody z galaretką. Dokładnie miszamy. Jeżeli w przepisie na galaretkę nie ma wzmianki o dodawaniu zimnej wody, to możemy dodać tylko wódkę, ale pomyślmy o proporcjach.

Przygotowujemy małe kubeczki (pojemniczki). Idealnie nadają się pojemniczki na sos do pizzy, które można kupić w każdym większym markecie. Przed wlaniem galaretki można wnętrze każdego kubeczka lekko posmarować oliwą żeby później galaretka łątwiej odchodziła, ale zwykle nie ma z tym problemów. Do każdego kubeczka wlewamy galaretkę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed imprezą. Wyjmujemy jak przyjdą goście!

Gwarantuję, że takie nietypowe shoty zrobią wrażenie na imprezowiczach. Oczywiście polecam zrobić kilka różnych smaków! Do kubeczków można powkładać małe patyczki albo łyżeczki żeby łatwiej było takiego drinka wydobyć!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation