Kuchnia

ozdoby kuchnia

Składniki na spód:

120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
50 g masła, roztopionego
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy (jak w 'zebrze'). Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą** przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Śmietankowa chmurka:

250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.

* użyłam dokładnie takich barwników spożywczych, w postaci żelu/pasty, w kubeczkach

** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz

Smacznego :-).
źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-sernik
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation