Kuchnia

dekoracje na ciasta

Składniki:

1 łyżka =15 ml

1 łyżeczka =5ml

Ciasto czekoladowe – etap 1

4 żółtka
4 łyżeczki drobnego cukru
80 ml wody
45 ml oleju ( np. kukurydziany, z winogron)
0, 5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
150 ml pszennej mąki ( ok. 95 g )
4 łyżeczki niesłodzonego kakao

Ciasto czekoladowe – etap 2

4 białka
4 łyżki drobnego cukru
1/4 łyżeczki cream of tartar ( kamień winny)

Ciasto białkowe na wzór

1 duże białko
2 łyżeczki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżeczki ciasta czekoladowego –białego

Nadzienie

250 ml śmietany do ubijania*
4 łyżeczki cukru pudru
0, 5 szklanki odsączonych wiśni z likieru lub kompotu

Jeżeli śmietana do ubijania nie zawiera stabilizatorów, to dodajemy do niej 1/8 łyżeczki kamienia winnego

Dodatkowo

Blacha 30x37 cm ( np. blacha z wyposażenia piekarnika do wypieku placków i małych ciasteczek)
4 arkusze papieru do pieczenia
Arkusz papieru z narysowanym wzorem
1 łyżeczka oleju

Przygotowujemy wzór do odrysowania ściągając i powiększając grafikę np. z Google. Wydruki sklejamy ze sobą i długopisem zaznaczamy krawędzie wzoru. Układamy rysunek na blasze i przykrywamy 1 arkuszem papieru do pieczenia. Wylewamy na niego 1 łyżeczkę oleju i dokładnie rozprowadzamy za pomocą silikonowego pędzelka.

Rolada czekoladowa,wzór zyrafy

Ciasto czekoladowe- etap 1

Żółtka ubijamy z cukrem na krem, dodajemy ekstrakt z wanilii, wodę i olej. Ubijamy do chwili osiągnięcia przez masę objętości i puszystości. Mąkę przesiewamy i delikatnie dodajemy do napowietrzonego kremu. Odkładamy 2 czubate łyżki masy do ciasta białkowego. Przygotowujemy ciasto na wzór.

Ciasto białkowe

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Mikserem ubijamy białko dodając w połowie ubijania cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodajemy 2 łyżki białego ciasta czekoladowego i 1 łyżeczkę mąki pszennej. Dokładnie, lecz delikatnie łączymy składniki ze sobą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z 0, 5 cm półpłaską końcówką i wyciskamy szybkim ruchem wzór na pergaminie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1-2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy na bok. Kończymy przygotowanie czekoladowego ciasta.

Ciasto czekoladowe –etap 2

Ubity krem (z etapu 1) łączymy z przesianym kakao. Białka mieszamy z kamieniem winnym i ubijamy dodając powoli drobny cukier. Dodajemy do ciasta w trzech porcjach ubite na sztywno białko. Na każdym etapie dodawania białek, dokładnie mieszamy masę przecinając ciasto łopatką na środku a kiedy skrobaczka dotknie dna naczynia przeciągamy ją do góry po brzegu miski i wyciągamy. Musimy pamiętać o zachowaniu przy tym lekkiego obrotu naczynia w kierunku przeciwnym do ruchu łopatki. Kończymy, kiedy składniki zostaną dobrze wymieszane.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.

Czekoladowe ciasto wylewamy cienkim strumieniem na białkowy wzór, delikatnie rozprowadzamy łopatką, tak by nie naruszyć białkowych linii. Lekko stukamy blachą z ciastem o blat by pozbyć się pęcherzy powietrza z ciasta i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Ciasto piecze się dość szybko, więc lepiej przebywać blisko piekarnika i go obserwować.

Upieczone wyjmujemy na blat wraz z blachą. Nożem lub łopatką oddzielamy ciasto od brzegów formy.

Rolada czekoladowa,wzór zyrafy

Nakładamy na niego spodnią część drugiej blachy i szybkim ruchem odwracamy. Delikatnie zdejmujemy papier, uważając by nie uszkodzić wzoru. Przykrywamy czystym papierem do pieczenia i ponownie odwracamy na formie. Delikatnie zsuwamy ciasto z blachy i ostrożnie zdejmujemy papier z ciemnego ciasta. Nakładamy nowy arkusz i rolujemy ciasto na grubym wałku. Odstawiamy na bok do ostudzenia.

Bita śmietana

Śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i ubijamy. Schładzamy w lodówce.

Wykończenie

Ostudzoną roladę rozwijamy, zdejmujemy pergamin i delikatnie rozprowadzamy łopatką ubitą śmietanę. Układamy odsączone wiśnie i ponownie rolujemy. Ciasto owijamy ściśle papierem do pieczenia i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce.

Rolada czekoladowa,wzór zyrafy

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce owinięte w folię spożywczą lub pergamin, dzięki czemu nie ulegnie wysuszeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation