Kuchnia

PLACKI - RACUCHY I INNE PRZEKĄSKI NA CIEPŁO ...

Maślankowe naleśniki (pancakes) z wanilią czyli o jednym z najlepszych śniadań w moim życiu!
===============
Nie będę owijała w bawełnę i przyznam od razu, że jest to przepis na najlepsze placuszki, jakie w życiu jadłam! Mają obłędną konsystencję (czujesz, jakbyś jadł … chmurkę?) i fantastyczny smak.

Do tego wszystkiego, są łatwe w przygotowaniu, a na patelni ładnie zachowują swój kształt.

Już nie mogę się doczekać kolejnej okazji, żeby je usmażyć. Niewykluczone, że będzie to już jutro:)
==============
Składniki
•mąka pszenna - 2 szklanki
•maślanka - 2 szklanki
•sól - 1/2 łyżeczki
•proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
•soda - 1/2 łyżeczki
•cukier - 2 łyżki
•jajko - 2 szt
•olej - 2 łyżki
•wanilia - nasionka z 1/2 laski

Sposób przygotowania

Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation