Fotografia

ciasteczkowy potwór

PRZEPIS NA BABECZKI "CIASTECZKOWY POTWÓR"
składniki na 12 babeczek:
- 1.5 szklanki mąki żytniej typ 2000 (żeby babeczki były bardziej puchate proponuje użyć 3/4 szklanki mąki żytniej i 3/4 mąki pszennej typ 650)
- łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
- 3 małe jajka
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki oleju
-3 średnie marchewki starte na drobnych oczkach
krem:
- serek typu philadelphia
- 150 g śmietany kremówki
- cukier puder do smaku
- niebieski barwnik spożywyczy: użyłam w żelu firmy Wilton
- 100 g wiórków kokosowych, zabarwionych na niebiesko

do dekoracji:
- kleksy z białej czekolady
- na źrenice roztopiona ciemna czekolada
- kilka ciastek typu pieguski

Wykonanie:
-suche składniki mieszamy łyżka w misce. W osobnej roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy maślankę, olej. W trzeciej mamy przygotowaną startą marchewkę. Gdy wszystkie sładniki są już przygotowane mieszamy zawartość wszystkich miseczek i całość mieszamy łyżką.

-Ciasto przekładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Babeczki będą wilgotne przez zawartość marchewki więc trzeba wziać to pod uwagę przy ocenianiu stopnia upieczenia. Upieczone studzimy.

-Krem: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo serek i cukier puder. Masę śmietanową zabarwiamy na niebiesko.
-Dekorowanie: na babeczkę nakładamy "czapę" z kremu, obtaczamy w wiórkach. Robimy poprzeczne nacięcie w które wkładamy kawałek ciastka typu pieguski. Oczy przygotowałam z kleksów z białej czekolady i czekoladowych kropek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation