Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort sernikowy.

Połączenie tortu czekoladowego i sernika. Sernik to świetny „krem” do tortów, gdyż jest twardy i dobrze trzyma się całości – dzięki niemu cała konstrukcja jest stabilna i wytrzymała. Jako baza użyte zostały ciasta czekoladowe – bardzo wilgotne i miękkie. Całość udekorowana jest wiórkami z gorzkiej czekolady i ganache z sera.


Przygotowanie: 60 minut.
Czas pieczenia: 80 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.


Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.

Ciasto:

2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki białego cukru
4 czubate łyżki kakao do wypieków
1 ½ łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 duże jajka
1 ½ szklanki oleju
1 szklanka maślanki


Sernik:

500 g sera ( Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego)
2/3 szklanki cukru
ł2 jajka
1/3 szklanki śmietany 12%
1/3 szklanki śmietany 30%
kilka kropel ekstraktu z wanilii
szczypta soli


Ganache z serka:

500 g sera ( Piątnicy lub zwykłego dokładnie zmielonego)
¾ szklanki cukru pudru
110 g niesolonego masła
kilka kropel ekstraktu z wanilii


Wykonanie:

Sernik ( pieczony w kąpieli wodnej):

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować 1 tortownicę o średnicy 22 centymetry. Dno wyłożyć papierem do pieczenia. Zewnętrzną część tortownicy dokładnie obwinąć folią aluminiową. Tak przygotowaną formę włożyć do większej blaszki.

W misie miksera ubijać ser, aż będzie puszysty (ok. 3 minuty). Następnie dodać sól i cukier, ubijać około 5 minut. Potem wbijać po jednym jajku (miksować na małych obrotach miksera). Na koniec dodać śmietany oraz olejek i miksować do uzyskania gładkiej masy.

Masę serową wlać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na zewnątrz, do blaszki wlać wrzątek do 2/3 wysokości blachy. Piec 40 minut.

Studzić najpierw przy otwartym piekarniku, potem wyciągnięte z pozostałej wody.


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować dwie 22 centymetrowe blaszki.

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Potem dodać jajka, olej i maślankę i zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Ciasta rozlać po równo do dwóch blaszek. Piec 35 minut. Studzić najpierw w obręczach, potem luzem.


Ganache z serka:

W dużej misce zmiksować najpierw ser, do momentu, aż będzie gładkie. Potem dodać resztę składników i miksować do utworzenia gładkiej masy. Masę trzymać w lodówce, aż do momentu dekorowania ciasta.


Gdy ciasta będą już wystudzone należy je złożyć ( ciasto – ser - ciasto ). Całość posmarować połową ganache. Wstawić do lodówki aby zastygło (około 30 minut). Po tym czasie ciasto udekorować reszta serka. Posypać wiórkami czekolady.

Ciasto przechowywać z lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation