Kuchnia

panna cotta

SERNIK GRECKI.

Składniki:
10 jaj
4 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 duże jogurty typu greckiego o pojemności ok 400ml
3/4 szkl. oleju
1,5 szkl. cukru

Spód:
250 g pokruszonych herbatników
150 g roztopionego masła

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać suchy budyń, potem olej i po łyżce dodawać jogurt.
Pianę z białek ubić i dodać do masy.
Spód - herbatniki pokruszyć na tzw. piasek i wymieszać z roztopionym masłem. Mieszanka nie może się rozsypywać, tylko ugniatać jak mokry piasek. Wyłożyć łyżką na blachę
Ciasto wylać na spód i piec ok 80 min w temp. 170 - 18- stopni. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folię aluminiową, aby się za bardzo nie przypiekł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation