Kuchnia

panna cotta

Puszyste drożdżowe ślimaczki z pomarańczowym serkiem
Składniki (na 12 sztuk):

500 g mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
200 ml letniego mleka
70 g cukru pudru
50 g masła stopionego i przestudzonego
1 jajko, roztrzepane
szczypta soli

na nadzienie:

250 g kremowego twarożku
3-5 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
3-5 łyżek cukru pudru

na wierzch:

cukier puder i woda na lukier
kandyzowana skórka pomarańczowa




Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, stopione masło, roztrzepane jajko oraz pozostałe letnie mleko i cukier. Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto. Uformować je w kulę i położyć w misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Kiedy ciasto wyrasta, przygotować nadzienie:
serek rozetrzeć z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy. Dodać startą skórkę pomarańczową i jeszcze raz wymieszać.



Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 x 50 cm.
Posmarować nadzieniem zostawiając jeden brzeg nie posmarowany, żeby zwinięte ciasto się skleiło. Ciasto zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 12 równych plastrów.

W prostokątnej formie o wymiarach 40 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć plastry ciasta przecięciem do góry. Formę przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut.

Po tym czasie bułki odkryć i formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec przez około 30-40 minut.

Upieczone bułki pozostawić w formie przez 15 minut, a potem ostudzić na kratce.
Zimne bułki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation