Kuchnia

Muffinki

babeczki (12 sztuk):

2 jajka
150g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki masła
150ml śmietanki kremówki 30%
175g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej

krem:

125g serka mascarpone
100ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka cukru waniliowego

oraz:

marcepan ok. 150g
pianki mini-marshmallows ok. 150g
kostka gorzkiej czekolady, roztopiona
białe perełki

przygotować babeczki. foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami. jajka ubić z cukrem i wanilią na jasny, gęsty, puszysty krem. w międzyczasie roztopić masło, ubić na sztywno śmietankę kremówkę, przesiać suche składniki i wymieszać z czekoladą. na najmniejszych obrotach miksera do ubitych jaj wlać masło, następnie dosypywać po łyżce suchych składników na zmianę z połową ubitej kremówki. na koniec wmieszać delikatnie pozostałą śmietankę. ciasto rozłożyć pomiędzy dołki foremki - piec 12-15 minut do suchego patyczka w 180st.c. ostudzić na kuchennej kratce.

przygotować krem. serek mascarpone ubić razem z kremówką i cukrem na gęsty krem. schować do lodówki.

przygotować owieczki. mini-marshmallow pokroić nożyczkami na połówki. z marcepanu ukształtować główki i uszka. do główki przykleić uszka, oczka z perełek i narysować źrenice z czekolady, odcisnąć też nozdrza wykałaczką. babeczki posmarować kremem. przykleić główkę i połówki pianek. gotowe :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation