Kuchnia

dodatki/przystawki

Młode ziemniaczki w miodzie pieczone

5 dużych młodych ziemniaków

8 gałązek tymianku

2 ząbki czosnku

1 łyżka miodu

1 łyżka różowego pieprzu

1 cytryna

oliwa

Ziemniaki pokrój na ósemki. Włóż je do miski, dodaj 2 łyżki oliwy i listki oberwane z 6 gałązek tymianku. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przełóż ziemniaki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Upieczone ziemniaki wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przełóż je do miski.

W miseczce zmieszaj razem 4 łyżki oliwy, miód i zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie i zalej miksturą wystudzone ziemniaki. Przemieszaj je delikatnie rękami, aby równomiernie pokryły się oliwą. Wyłóż na blaszkę, ułóż tak, aby kawałki ziemniaków leżały skórką do dołu. Piecz przez kolejne ok 20 minut w 200 stopniach do momentu, aż skórka ziemniaków stanie się złota.

Przełóż je do miski, posyp lekko zmiażdżonym różowym pieprzem, skórką otartą z jednej cytrny, listkami z pozostałego tymianku. Pprósz lekko solą, skrop sokiem z cytryny. Podawaj natychmiast w towarzystwie kwaśnej śmietany.

Smacznego!



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2c1awO8To
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation