Kuchnia

dodatki/przystawki

Wegetariańskie gołąbki

Przygotowanie : 1 kapusta włoska, 200g kaszy gryczanej, 300g pieczarek, 2 cebule, 3 jajka, bulion, sól, pieprz, tymianek, 2 łyżki masła, 1 marchewka.

Przygotowanie : Kapustę włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj parę minut. Gdy ostygnie oddziel od siebie liście i wytnij grubą cześć na końcu każdego liścia. Kaszę ugotuj na półtwardo. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem masła. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę. Do miski wsyp kaszę, pieczarki, cebulę, tymianek, sól, pieprz, startą na tarce marchewkę. Wbij jajka i połącz składniki. Na liściach kapusty układamy nadzienie i zwijamy jak klasyczne gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż pozostałą kapustą a na nią ułóż ciasto gołąbki. Zalej bulionem do połowy wysokości gołąbków. Całość wsadź do piekarnika na 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation