Kuchnia

zupy

Amerykańska zupa kukurydziana

2 puszki kukurydzy
1-2 cebule
1 mała marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku
1 czerwona papryczka chili lub chili w proszku (wg uznania)
700 ml bulionu warzywnego
dodatki: parmezan, jogurt, grzanki

Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy wraz ze szczyptą soli na jednej łyżce masła w garnku. W tym czasie kroimy marchewkę. Chili pozbywamy pestek i kroimy jak najdrobniej. Imbir trzemy na tarce. Dodajemy to wszystko do cebuli i jeszcze chwilkę podsmażamy (jeśli mamy imbir i chili w proszku – wystarczy posypać cebulę). Zalewamy całość bulionem. Dodajemy odsączoną kukurydzę z puszek, zostawiając trochę ziaren do dekoracji. Gotujemy wszystko przez ok. 10 minut. Blendujemy. Próbujemy czy zupy nie trzeba doprawić i czy jest wystarczająco ostra. Zupę przekładamy do miseczek. Dekorujemy jogurtem, który złagodzi ostry smak, posypujemy tartym parmezanem i pozostałymi ziarnami kukurydzy. Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation