Kuchnia

przekąski do pracy

Tartaletki z pomidorami i fetą
Kruche ciasto

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:
100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i wylepić foremki.

Nadzienie z pomidorów

Przepis na 12 łyżek:
pomidor
12 oliwek czarnych
½ zielonej papryki
50 g fety
1 łyżeczka ziół prowansalskich
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 białko

Pomidory sparz i obierz ze skórki, następnie pokrój je w kostkę, podobnie jak paprykę i fetę. Oliwki pokrój w plasterki. Wszystkie składniki wymieszaj z jogurtem i roztrzepanym białkiem. Nadzienie dopraw ziołami. Do każdej foremki wyłożonej ciastem nałóż 2czubate łyżki nadzienia i rozprowadź. Przygotowane tartaletki piecz w 200°C przez 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation