Kuchnia

Pancakes

CZEKOLADOWO-BANANOWE PANCAKES.
1 porcja, 3 duże placki

1/2 filiżanki (240ml) mąki pszennej pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki syropu z agawy/syropu trzcinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszonej
mała szczypta soli
1/2 filiżanki maślanki
trochę oleju rzepakowego/słonecznikowego/oliwy
1 łyżka posiekanej gorzkiej czekolady lub ciemnych chipsów czekoladowych
1 banan, pokrojony w plasterki
syrop klonowy lub z agawy do podania

W misce wymieszać mąkę, sól, proszek i sodę. W osobnym naczyniu wymieszać mokre składniki i dodać je do suchych. Dorzucić posiekaną czekoladę i odstawić na chwilę.
Rozgrzać patelnię, łyżką nałożyć ciasto i ułożyć na wierzchu plasterki banana zostawiając kilka do dekoracji. Gdy na powierzchni placka zaczną się pojawiać pęcherzyki, przewrócić na drugą stronę. Trzymać na patelni do zarumienienia.
Podawać z pozostałymi plasterkami banana i syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation