Kuchnia

Tarty

TARTA DIETETYCZNA.

Składniki na spód:

250g twarogu chudego ( u mnie półtłusty)
2 jajka
6 łyżek płatków owsianych (z powodzeniem możemy dać otręby)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie: cukier waniliowy bądź wanilinowy - 1 łyżka

Wszystkie składniki mieszamy razem (ja miksowałam).
Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, ja popryskałam ją także tłuszczem w spray'u.
Pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach, ok. 20-30 minut ( po 10 minutach przykryjmy tartę folią, aby boki się nie spiekły- jak u mnie).

Składniki na masę serową:

300g twarogu chudego (u mnie półtłusty)
3 jajka
350g jogurtu light ( u mnie malinowy)
1 budyń waniliowy (albo 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej)
2 łyżki cukru waniliowego
opcjonalnie: świeże owoce na wierzch bądź roztopiona czekolada

Twaróg, jogurt jajka i budyń miksujemy razem. Wylewamy na podpieczony spód, pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach, aż wierzch się zetnie i będzie 'giętki?' :)

Uwaga: Jak wspominałam w lodówce mam 1/3 masy serowej oraz 1/3 masy na spód, także proporcje są na duuużą blaszkę albo na dwie:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation