Kuchnia

Tarty

Tarta czekoladowa z kremem mascarpone i bananami oraz stewią.

Składniki spodu (forma o średnicy 27 cm):

250 g herbatników (najlepiej wielozbożowych)
70 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej
stwia - do smaku
75 g masła, koniecznie o temperaturze pokojowej (można nawet lekko rozpuścić)
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki płatków owsianych


Przygotowanie spodu:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera (rozpuszczoną czekoladę wlać na końcu) i zmiksować na jednolitą masę.
Masą wyłożyć formę do tartę - dno i boki, dobrze dociskając. Włożyć na czas przygotowywania mas do lodówki.

Składniki na krem -mus czekoladowy:

2 dojrzałe awokado
4 łyżki gorzkiego kakao
4 łyżki cukru pudru - ja zastąpiłam go oczywiście stewią
80 g miękkiego masła
6 łyżeczek zmielonych migdałów (orzechów)
6 łyżek likieru orzechowego (lub innego alkoholu:)
2 jajka (oddzielnie żółtka i białka + dodatkowa odrobina stewii


Przygotowanie musu czekoladowego:
Wydrążyć łyżką miąższ awokado. Wszystkie składniki, z wyjątkiem białek, wrzucić do misy malaksera i utrzeć na gładką masę. Białka ubić na sztywno ze stewią. Ubitą pianę dodawać partiami do kremu czekoladowego i delikatnie wymieszać.

Składniki kremu mascarpone:

250 g serka mascarpone
3 żółtka jaj
stewia do smaku


Przygotowanie kremu:
Żółtka dokładnie utrzeć ze stewią. Powoli dodawać serek mascarpone, nie przerywając miksowania. Ucierać do momentu zgęstnienia masy.

Dodatkowo potrzeba:

2 duże banany pokrojone na plasterki
50 g płatków migdałowych

Wykończenie:
Formę wylepioną masą herbatnikową wyjąć z lodówki.
Spód pokryć musem czekoladowym.
Na musie ułożyć plasterki bananów.
Na warstwie bananów rozsmarować krem mascarpone.
Brzeg przyozdobić płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation