Kuchnia

desery

Rafaello

ciasto:
- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki maki pszennej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 3/4 litra mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- kostka margaryny
- 120 g. wiórek kokosowych
kruszonka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 80 g. wiórek kokosowych

Ciasto
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut, do "suchego patyczka". Wyjmujemy je z piekarnika i przecinamy na pół, aby powstały dwa placki.

Masa
Z 3/4 l. mleka odlewamy pół szklanki, wsypujemy do niej budyń, mąkę i dokładnie mieszamy do momentu, kiedy nie będzie grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem, a gdy się zagotuje stopniowo, partiami dodajemy rozrobiony budyń. Wszystko, stale mieszając, gotujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną wcześniej w garnuszku margarynę. Wszystko bardzo energicznie mieszamy kilka minut, aż masa będzie gładka. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i znowu chwilę mieszamy całą masę.

3/4 powstałej w ten sposób masy smarujemy pierwszy placek, kładziemy na nim placek drugi i smarujemy jego wierzch pozostałą masą.

Kruszonka
Wszystkie składniki przekładamy na patelnię i "prażymy", aż wiórki będą miały złoty kolor
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation