Kuchnia

deserki

Pieczone Alaski
Na biszkopt:

120 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
6 żółtek
100 g cukru
4 łyżeczki cukru waniliowego
6 kulek lodów cytrynowych (albo innych ulubionych)
skórka otarta z 1 cytryny



Na bezę:

6 białek
1 łyżeczka soku z cytryny
170 g cukru



Sposób przygotowania

Dużą blaszkę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160oC. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym mikserem na białą, bardzo puszystą masę. Delikatnie dodajemy mąkę do jajek. Wlewamy masę do blachy i pieczemy 15 min. Przed wyjęciem ciasta wbijamy w nie patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Studzimy ciasto i wycinamy z niego (wycinaczem do ciastek albo szklanką) 6 kółek o średnicy ok. 8 cm. Na każde kółko nakładamy kulkę lodów i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Rozgrzewamy grill piekarnika do maksymalnej temperatury. Ubijamy białka w czystej metalowej misce wysmarowanej sokiem z cytryny. Kiedy białka będą gęste i białe dodajemy po jednej łyżce cukier. Masa bezowa ma być sztywna i błyszcząca. Wyjmujemy kółka ciasta z lodami z zamrażarki i układamy na papierze na blasze. Bardzo dokładnie pokrywamy ciasto i lody bezą, aby całość wyglądała jak ośnieżona góra. Wsuwamy blachę na 2 min do piekarnika (20 cm poniżej górnej grzałki). Podajemy natychmiast, ozdobione skórką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation