Kuchnia

Żarcieee.

stefanka truskawkowa

1/2 litra mleka
1/2 szklanki kaszy manny
90 g masła
8 łyżek cukru
2 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek + szklanka truskawek
łyżka ekstraktu z wanilii

warstwa advocatowa

1/2 litra mleka
1/2 szklanki kaszy manny
90 g masła
8 łyżek cukru
100 ml advocata


Połowę herbatników ułożyć na dnie blachy.
Równocześnie przygotowywać obie masy: w dwóch garnkach podgrzewać mleko, masło, cukier, mieszając, aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypać powoli kaszę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Do jednego z garnków dorzucić 2 szklanki pokrojonych truskawek i ekstrakt z wanilii, gotować chwilę, energicznie mieszając. Gorącą masę wylać na ciastka, wyrównać i ułożyć równomiernie pozostałe truskawki. Drugą masę zdjąć z ognia, wlać advocata, dokładnie wymieszać i przelać na masę truskawkową. Wyrównać i wyłożyć pozostałe herbatniki (warto je obciążyć by dobrze zespoiły się z masą - przykrywam drugą blaszką o tych samych wymiarach).
Przed podaniem schłodzić, najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation