Kuchnia

Przekąski

3 sosy do jajek (chrzanowy, pomidorowy oraz pleśniowy)
Sos chrzanowy:



Składniki:

1/2 małego słoika chrzanu

3 łyżki majonezu (w wersji dietetycznej można zastąpić jogurtem naturalnym)

2 jajka

sól, pieprz



Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i trzemy na tarce na małych oczkach. Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność sosu to możemy dodać do niego tylko białko.

Pozostałe składniki mieszamy razem z jajkiem i doprawiamy wedle smaku.





Sos pomidorowy:



Składniki:

3 średniej wielkości pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (jeżeli nie mamy świeżej możemy użyć suszonej, ale niestety sos straci dużo na swoim aromacie)

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

sól, pieprz

oliwa



Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.

Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Musimy uważać, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ wtedy nada sosowi goryczkę.

Z pomidorów usuwamy skórkę (w celu łatwiejszego usuwania skórki sparzmy wcześniej pomidory przez ok. 10 sek. we wrzątku).

Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielski.

Całość dusimy aż do miękkości, a następnie studzimy.

Przestudzony sos miksujemy za pomocą blendera (nie miksujmy zbyt dokładnie, ponieważ drobne kawałki pomidorów lub cebuli dodają potrawie uroku).

Do sosu dodajemy posiekaną bazylię i doprawiamy wedle smaku.





Sos pleśniowy:



Składniki:

50g twarogu półtłustego

50g sera pleśniowego

3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka posiekanego koperku

sól, pieprz



Przygotowanie:

Twaróg, ser pleśniowy i jogurt naturalny miksujemy za pomocą blendera.

Następnie do sosu dodajemy sok z cytryny, posiekane orzechy i koperek.

Całość mieszamy i doprawiamy wedle smaku.

Sos odstawiamy do lodówki an co najmniej 1 godz., ale najlepiej smakuje na drugi dzień, jak wszystkie smaki się przegryzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation