Kuchnia

Kulinarnie, Pysznie!

Spaghetti a’la Pomodoro z cukinią. Bez makaronu! | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

3-4 średnie cukinie
3 pomidory lub 1 puszka
20 pomidorów koktajlowych
sok z 1 cytryny
skórka z ½ cytryny
1 łyżka kaparów
1 łyżka orzeszków piniowych (opcjonalnie)
świeża bazylia, tymianek i oregano (może być suszone)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
sól morska do smaku

Przygotowanie:

Umyj i osusz cukinię. Potnij w cienkie paseczki specjalną obieraczką do „julienne” lub ponacinaj w cienkie pasy tradycyjną obieraczką do warzyw, następnie poskładaj plastry równo jeden na drugim i ostrym nożem potnij wzdłuż na cienkie paseczki.

Cebule potnij w piórka, czosnek w drobną kosteczkę lub wyciśnij, a pomidory koktajlowe przetnij na pół. Do rozgrzanej patelni dodaj oliwę i obsmażaj cebulę. Dodaj czosnek i tymianek. Następnie pomidory i oregano. Gotuj przez ok. 10 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Dopraw solą morską i syropem klonowym (opcjonalnie) Do gotowego sosu dodaj liście bazylii, kapary oraz uprażone na suchej patelni orzeszki piniowe. Odstaw sos na małym ogniu lub pod przykryciem.

Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i obsmażaj cukinię. Wyciśnij sok z cytryny i utartą skórkę. Dopraw solą morską i stale mieszając obsmażaj przez ok. 5-7 minut, ale tak aby cukinia całkowicie nie zmiękła.

Serwuj cukinię z sosem pomidorowym, udekorowane świeżymi ziołami i skropione oliwą z oliwek.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation