Kuchnia

Kulinarnie, Pysznie!

Naleśniki jaglane z dynią i soczewicą | gotuj zdrowo!
Składniki na 4- 6 naleśników

300g ugotowanej kaszy jaglanej
100g mąki pszennej, orkiszowej lub kukurydzianej
250ml mleka migdałowego lub innego dowolnego
50 ml wody mineralnej
2 średnie jajka od szczęśliwej kury
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli morskiej
klarowane masło lub oliwa do smażenia

1/2 małej dyni hokkaido
10 kopru włoskiego
szczypta pieprzu cytrynowego
szczypta przyprawy curry
1 szklanka soczewicy czarnej lub zielonej
1/2 papryki
6-8 pieczarek
1 pomidor
1 cebula
1 ząbek czosnku
2-4 łyżki ajvaru
kukurydza gotowana lub z puszki
czerwona kapusta (opcjonalnie)

Sos czosnkowy z koperkiem

6-8 łyżek jogurtu
1 ząbek czosnku
koperek świeży lub suszony
1 mały ogórek gruntowy
sól morska do smaku
skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zmiksuj bardzo dokładnie wszystkie składniki i odstaw masę do naleśników na 10-15 minut.

Ugotuj soczewicę w lekko posolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Soczewica gotuje się ok. 15-20 minut. Sprawdź aby się nie rozgotowała, ponieważ będzie później jeszcze chwilę obsmażana.

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane i usmaż naleśniki po 2 minuty z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia aby nabrały bardziej zwartej i chrupkiej tekstury. Naleśniki z kaszy jaglanej i kukurydzianej są bezglutenowe, więc mają nieco suchą konsystencję. Możesz, więc zamiast mąki kukurydzianej dodać orkiszową, która jest bardziej kleista.

Dynię potnij w kostkę i ułóż na pergaminie. Posyp nasionami kolendry oraz szczyptą curry i pieprzu cytrynowego, posól, skrop oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 15 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę lub masło klarowane i dodawaj kolejno, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulkę, czosnek, pieczarki i obsmażaj chwilę stale mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę pomidor z usuniętym gniazdem nasiennym. Po chwili dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Podgrzej, wymieszaj, dopraw i posmakuj.

Serwuj soczewicę na naleśniku z upieczoną dynią, cienko pokrojoną czerwoną kapustą, kukurydzą z sosem czosnkowym i ajvarem.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation