Kuchnia

Małe co nie co

Tarta ze śliwkami i mielonymi migdałami :)
Na pysznym warstwowym i maślanym spodzie z dodatkiem twarogu - lepszym niż ciasto francuskie :-)

Spód:

• 100 g mąki pszennej
• 3 łyżki cukru
• 100 g zimnego masła
• 100 g twarogu śmietankowego (np. zmielony twaróg w kostce, użyłam takiego).


oraz:

• 700 g śliwek
• 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 75 g płatków migdałowych zmielonych na proszek


• cukier puder do posypania - do smaku i w zależności od tego jak kwaśne będą śliwki
• do podania opcjonalnie lody

Potrzebny będzie kawałek folii aluminiowej oraz forma na tartę o średnicy 25 - 28 cm - najlepiej zwykła cienka i blaszana np. z powłoką teflonową - w takiej formie ciasto najlepiej się zrumieni. Forma może mieć dodatkowo ukośne brzegi, dzięki czemu ciasto nie obsunie się podczas pieczenia (np. taka). Można też spróbować piec w zwykłej prostokątnej blaszce najlepiej z ukośnymi bokami.

Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i zimne masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w kulę (ciasta nie należy długo zagniatać, tylko do połączenia się składników). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę (na całą noc lub maksymalnie na 2 dni).
Ciasto rozwałkować na dość cienki placek podsypując stolnicę mąką. Placek ma być większy niż średnica formy. Ciasto włożyć do formy i wylepić nim dno oraz boki na wysokość około 3 - 4 cm, docisnąć ciasto do boków. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Śliwki pokroić na kawałki, usunąć pestki. Duże śliwki pokroić na 4 części, małe przekroić na połówki. Śliwki włożyć do większej miski, dodać skórkę z cytryny, cynamon, mąkę ziemniaczaną, wymieszać obtaczając śliwki w mące.
Wyjąć spód z lodówki i wysypać na nim połowę zmielonych migdałów. Ułożyć śliwki rozcięciem do góry, przy samym brzegu ustawiać je nieco ukośnie delikatnie dociskając stroną ze skórką do boków formy. Na wierzch rozsypać resztę zmielonych migdałów. Brzeg formy okryć paskami folii aluminiowej. Piec przez 30 minut, w połowie pieczenia usunąć folię z formy. Posypać cukrem pudrem (nadzienie może być kwaśne) i od razu podawać np. z lodami lub bez dodatków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation