Kuchnia

Małe co nie co

Sandra bakes a party! :: Kanapki koktajlowe z pastą z kurczaka

Kanapeczki są pełne smaku i trudno się od nich oderwać, a dodatkowo wyglądają obłędnie na stole. Są bardzo wygodne do serwowania, gdyż wystarczy rozłożyć je na dużym talerzu i obok położyć serwetki.
Polecam.
Jeżeli zostanie wam trochę pasty z kurczaka, posmaruj nią chleb i zrób sobie smakowite śniadanie "poimprezowe"!

Składniki:
Pasta z kurczaka
2 piersi kurczaka
szczypta szafranu albo pół łyżeczki kurkumy
1 ½ łyżeczki curry
sól pieprz, do smaku
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
½ łyżeczki octu pomidorowego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
½ łyżeczki słodko-pikantnego sosu chili
2 łyżki kukurydzy z puszki, odcedzonej
Do dekoracji
1 opakowanie pumpernikla koktajlowego albo mini sucharków
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek ogórka
kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę w małym garnuszku z dodatkiem szafranu i ½ łyżeczki curry.
2. Lekko po nakłuwaj piersi kurczaka i włóż je do gotującej się wody. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
3. Kiedy piersi już się ugotują, wyjmij je i ostudź. Następnie widelcem porozrywaj na drobne "włókna".
4. Wymieszaj mięso z resztą składników (1 łyżeczką curry w proszku, solą i pieprzem, przyprawą do kurczaka, octem pomidorowym, majonezem, musztardą, sosem chili i kukurydzą). Odłóż na chwilę do lodówki, aby smaki się połączyły.
5. Rozłóż pumpernikiel na talerzu i nałóż odpowiednią ilość pasty z kurczaka.
Jeżeli nie masz mini pumpernikla, kup zwykły i wytnij kółka metalowym pierścieniem do wykrawania ciasteczek. Przy jego użyciu możesz dokładnie nałożyć pastę z kurczaka.

6. Przystrój kiełkami i ćwiartkami pomidorków koktajlowych oraz ogórkiem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation