Kuchnia

Małe co nie co

Drożdżowe paszteciki łososiowo-szpinakowe

Ciasto:

220 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży + 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru
3 żółtka
450 g mąki pszennej, najlepiej typ 550
1/2 łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego

Do dzbanka wlać podgrzane mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru.
Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do dużego naczynia przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn drożdży oraz żółtka.
Całość wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać rękoma dodając stopniowo roztopione masło.
Wyrabiać przez ok. 10 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 1- 1,2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

350 g świeżych liści szpinaku, umytych i osuszonych
ok. 200 g świeżego łososia, bez skóry, pokrojonego w paski
kilka łyżek crème fraîche lub kwaśnej śmietany
odrobina gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Na rozgrzaną patelnię wrzucić szpinak, mieszając podsmażać do momentu, aż zwiędnie. Można dodać odrobinę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Następnie przestudzić, z grubsza posiekać.

Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając w nie pięścią i wyłożyć na stolnicę delikatnie oprószoną mąką. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35 x 45 cm, następnie podzielić na 3 paski o szerokości ok. 12 cm (należy kroić ciasto wzdłuż dłuższego boku). Każdy pasek na środku posmarować crème fraîche, równomiernie rozłożyć szpinak, oprószyć gałką muszkatołową.
Na wierzchu ułożyć paski łososia, oprószyć solą i pieprzem.

Każdy z pasków zwinąć w rulonik wzdłuż dłuższego boku tak, aby łączenie znajdowało się na spodzie rolady (aby mieć pewność, że ciasto się zlepi, jeden z brzegów paska można posmarować białkiem). Ostrym nożem, pod skosem, pokroić rolady na paszteciki o szerokości ok. 3 cm, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do podrośnięcia na ok. 20-30 minut.

Wykończenie:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
do posypania np. czarny sezam, czarnuszka, siemię lniane, mak, sól gruboziarnista

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
Paszteciki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, oprószyć dowolną posypką.
Piec ok. 30 minut lub do moment, aż paszteciki będę ładnie przyrumienione.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation