Kuchnia

ZUPA

Składniki:
2 duże pory
1 duża cebula
5 średnich ziemniaków
2 litry bulionu
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
kawałek kiełbasy

Sposób wykonania:
Zwarte części porów oczyścić i pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Ziemniaki zalać dwoma litrami bulionu (może być drobiowy z kostki) i gotować około 10 minut.
Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju i łyżkę masła, wrzucić na rozgrzany tłuszcz cebulę, chwilę podsmażyć i dodać pokrojonego pora. Smażyć na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając (około 5 minut), a potem dusić pod przykryciem około 10 - 15 minut.
Po tym czasie por przerzucić do zupy i gotować razem z ziemniakami aż do częściowego rozgotowania się warzyw.
Zupę przyprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Na patelni podsmażyć wiejską kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
Do każdej porcji zupy dodać kilka półplasterków kiełbasy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation