Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

KANAPKI NA PODRÓŻ

Składniki na ciasto:

30 dag mąki (2 niepełne szklanki)
2 dag świeżych drożdży
3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki łączę ze sobą. Rękoma szybko zagniatam ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-60minut.

Składniki na nadzienie:

ketchup
serek topiony
oregano
szynka, ser, kurczak, ogórek*

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. W środku układamy składniki na nadzienie. Całość zawijamy. Tym sposobem wyjdzie prostokątna rolada. Z ciasta można wykroić serduszka (lub inny dowolny kształt). Wówczas potrzebne są dwa kawałki. Na jednym z nich kładziemy nadzienie, a drugim przykrywamy. Boki trzeba dokładnie zlepić.

* do środka możecie włożyć to, co macie lub najbardziej lubicie. Serek topiony powoduje, że ciasto długo będzie w środku wilgotne i smaczniejsze.

Tak przygotowane ciasto można odstawić w ciepłe miejsce na 30-60minut aż trochę podrośnie. Piec przez około 15-20minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation