Kuchnia

Jedzenie

Sałatka z gruszką, pleśniowym serkiem kozim i cytrusowo - miodowym winegretem

Sos winegret:
(wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać)
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka płynnego miodu
kilka listków świeżej mięty, drobno posiekanych

Składniki na 1 dużą porcję:
2 garście dowolnej mieszanki sałat*
1 dojrzała gruszka, pokrojona w plasterki
40 g pleśniowego serka koziego, pokruszonego
2 łyżki pestek dyni, zrumienionych na suchej patelni
1 łyżka pistacji
listki mięty do dekoracji
sól i grubo zmielony pieprz do smaku
Na talerzu ułożyć liście sałat, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć plasterki gruszki (skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały), posypać pokruszonym serkiem kozim, pestkami dyni i pistacjami. Polać winegretem, oprószyć młotkowanym pieprzem oraz udekorować listkami mięty. Podawać ze świeżym pieczywem.

*U mnie sałata lodowa, rukola i radicchio
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation