Kuchnia

Potrawy

Składniki:

• 1/4 szklanki cukru
• 1/4 szklanki wody
• 1 kg arbuza (zważonego ze skórą)
• sok z 1 limonki
• 2 cm kawałek imbiru
• do podania: lód, plasterki limonki oraz kawałki arbuza










Przygotowanie:
W rondelku podgrzać i rozpuścić cukier w wodzie. Zagotować, a następnie gotować powstały syrop jeszcze przez około 3 minuty, odstawić z ognia, ostudzić.
Arbuza obrać ze skóry i oczyścić z pestek. Miąższ pokroić w kostkę i włożyć do miski lub pojemnika blendera, zmiksować.
Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce zachowując sok. Imbir z sokiem dodać do arbuza i wlać syrop. Wszystko wymieszać a następnie przelać przez sitko do czystego naczynia lub dzbanka.
Dodać sok z limonki, wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę.
Podawać z lodem, plasterkami limonki i pokrojonym miąższem arbuza. Przechowywać w lodówce. Można rozcieńczać prosecco albo dodatkową wodą np. gazowan
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation