Kuchnia

Przepisy

Ciasto z musem jabłkowym


Proste, ucierane, maślano-mleczne ciasto z jabłkowym musem i delikatnym zapachem wanilii. Bardzo długo utrzymuje świeżość.


składniki na mus:

2 jabłka
1 łyżka cukru
sok z 1/2 cytryny

składniki na ciasto:

300g masła
170g cukru
55g białej czekolady
4 jajka, średniej wielkości
4 łyżki cukru waniliowego
45g jogurtu naturalnego
305g mąki pszennej
65g mleka w proszku
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
250ml mleka

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Do miski nalać ok. 1 szklanki wody, dodać sok z 1/2 cytryny. Jabłka obrać i wydrążyć. Pokroić w kostkę, wrzucić do wody z sokiem by nie ściemniały. Gdy już wszystkie będą pokrojone, odsączyć i włożyć do garnka z cukrem. Dusić pod przykryciem aż jabłka nieco zmiękną, ale wciąż będą trzymały kształt.

Dużą foremkę z kominkiem* nasmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 170st.C. Masło ubić z cukrem do momentu aż się rozpuści i powstanie jasna, puszysta masa (ok. 10 minut). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Jajka ubić z cukrem waniliowym na gęsty krem. Suche składniki przesiać. Do masła dodać ubite jajka, potem czekoladę i jogurt, wymieszać. Następnie dodawać na zmianę mleko i suche składniki. Część ciasta przełożyć do foremki, nałożyć mus owocowy, nakryć kolejną częścią ciasta i musem, na koniec równomiernie rozsmarować pozostałe ciasto. Piec 40-50 minut do suchego patyczka. Ostudzić w foremce na kuchennej kratce.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


*moja ma średnicę 25cm, kominek 6cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation