Kuchnia

Przepisy

Farsz I |na pierogi ruskie|

800g ziemniaków (sypkich)
200g białego sera
1 cebula
1 łyżka oleju
sól
pieprz ziołowy
1 jajko
kilkanaście listków świeżej lub suszonej mięty porwanych palcami na małe kawałki

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto na oleju.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dobrze studzimy i przeciskamy razem z serem przez praskę, maszynkę do mięsa lub gnieciemy tłuczkiem. Przyprawiamy dobrze solą i pieprzem (pieprzu nie żałujemy), dodajemy cebulę, jajko i miętę.
Dokładnie mieszamy i lepimy kulki, którym nadajemy kształt wrzeciona.

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej
1 - 1.5 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
szczypta białego pieprzu

Sól rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę, sól, pieprz oraz olej. Wyrabiamy gładkie i lśniące ciasto. Przekładamy do foliowego woreczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Gdy ciasto odpocznie dzielimy je na 2-3 części. Każdą część cienko wałkujemy, wykrawamy kółka, nakładamy nadzienie, zlepiamy i układamy gotowe pierogi obok siebie na blacie posypanym mąką. Przykrywamy ściereczką, żeby nie obeschły.
W szerokim garnku gotujemy wodę, solimy i na gotującą się wodę wrzucamy partiami pierogi. Mieszamy delikatnie by pierogi nie przywarły do dna, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je jeszcze 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation