Kuchnia

Makarony

POMIDOROWE SPAGHETTI Z KURCZAKIEM LIGHT
przepis na 1 porcję - 450 kcal
75 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
120 g filetu z kurczaka
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
4 pieczarki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki oleju do smażenia
suszone lub świeże zioła: bazylia, oregano
sól morska
świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kurczaka posypujemy lekko solą morską i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1/2 łyżeczki oleju do smażenia - może to być na przykład rzepakowy lub olej z pestek winogron. Wrzucamy mięso z kurczaka i obsmażamy je dwie minuty, po czym dokładamy posiekane pieczarki i smażymy dalej, często mieszając. Po około czterech minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy około minutę. Wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy całość i zalewamy przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Na średnim ogniu dusimy kilka minut, aż woda odparuje i sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Odcedzamy makaron, przekładamy na talerz, polewamy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation