Kuchnia

Makarony

skład na 3-4 porcje

2 duże cebule
1 duża czerwona papryka
2 - 3 duże pieczarki
2 - 3 ząbki czosnku
słoiczek koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomiodorów
2-3 łyżki oleju rzepakowego zimno tłoczonego lub oliwy
przyprawy: sól, pieprz, chili w płatkach, cząber
makaron spaghetti lub bucatini
kluszczanka do rozrzedzenia sosu


warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. mielimy ok. 30 sekund tak by były dość grubo usiekane. na patelni rozgrzewamy olej o wrzucamy posiekane warzywa. dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 5 minut). dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki (można je wcześniej zmiksować by szybciej się udusiły i połączyły z warzywami), mieszamy i dalej dusimy z dodatkiem kluszczanki - jakieś 5 minut. w międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem, chili i cząbrem. gdy wszystkie smaki się połączą i sos ładnie zgęstnieje i zacznie błyszczeć wrzucamy do niego ugotowany al dente makaron i wszystko mieszamy. wykładamy na talerz. możemy dodać tartego twardego sera (np. parmezan).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation