Kuchnia

gotowanie

Składniki:

200 g okrągłych biszkoptów

80 g masła

700 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)

2 duże łyżki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli ktoś lubi słodsze)

5 łyżeczek żelatyny

1/4 gorącego mleka

2 galaretki o smaku truskawkowym (firmy Gellwe)

2 średniej wielkości banany

3 szklanki wody



Biszkopty pokruszyć w malakserze na drobny pył, masło roztopić i połączyć z biszkoptami.

Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować boki masłem i wsypać biszkoptową masę. Dokładnie wyrównać wierzch ręką i włożyć do zamarażalnika na 30 minut.

W tym czasie w gorącym mleku rozpuścić żelatynę i odstawić do lekkiego wystygnięcia. Do miski przełożyć jogurt grecki i zmiksować z cukrem pudrem (tak aby nabrało trochę puszystości), następnie dodawać po troszeczku żelatynę i dokładnie mieszać. Wylać na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia na 2 godziny.

W garnku zagotować 3 szklanki wody, zdjąć z gazu i rozpuścić w niej 2 galaretki, zostawić do stężenia.

Na wierzch pianki z jogurtów poukładać po bokach pokrojone w talarki banany, zalać tężejącą galaretką i wstawić ponownie do lodówki na 1 - 2 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation