Kuchnia

pychotka

Różowa panna cotta


Składniki

(2-3 porcje)
200 ml kremówki
50 ml mleka
250 g serka śmietankowego (jak na serniki, już zmielonego)
3 łyżeczki żelatyny
laska wanilii
80 g cukru
garść suszonych kwiatów hibiskusa
kieliszek nalewki malinowej
ew. twarda gruszka lub inne owoce

Sposób przygotowania

Kremówkę, mleko, cukier, ziarenka z laski wanilii i kwiaty hibiskusa podgrzać, do zagotowania, zdjąć z palnika. Odstawić na kilka minut, żeby kwiaty zabarwiły śmietanę, następnie dokładnie wymieszać i przecedzić. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

Wszystko zmiksować z twarożkiem i nalewką, do uzyskania gładkiej masy. Masę wlać do foremek lub pucharków (ja, na dno każdego włożyłam też połówkę obranej gruszki skropionej sokiem z cytryny). Wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation