Kuchnia
Smakowite obiady
Grecka musaka
Składniki:
1.5 kg niedużych bakłażanów
600 g mielonej jagnięciny lub mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego
500g ziemniaków (ugotowanych w mundurkach i obranych)
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
5-6 dojrzałych pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
po łyżeczce oregano i bazylii
pół szklanki oliwy
pieprz,sól
Na sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
3 szklanki mleka
2-3 żółtka
3 łyżki startego twardego sera
Przygotowanie:
Umyj bakłażany i pokrój w talarki - jeżeli miąższ jest gorzkawy, należy je posolić i ułożyć w durszlaku na pół godziny. Potem opłukać i osuszyć na papierowym ręczniku.
Jeżeli miąższ nie jest gorzki, od razu można przejść do smażenia. Mocno rozgrzej oliwę na patelni i smaż talarki na złoty kolor, gotowe osusz papierowym ręczniczkiem i przełóż na talerz.
Sparz 3 pomidory, obierz je ze skórki, pokrój na małe kawałki, usuń nasiona pomidora, miąższ przełóż do miski.
Obierz cebulę, pokrój w kostkę; Czosnek pokrój w bardzo małe kawałeczki (posiekać) i podsmaż go razem z cebulą na oliwie, która pozostała ze smażenia bakłażanów. Gdy cebula nabierze złocisty odcień, włóż mięso i smaż (cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki). Dodaj pomidory, koncentrat i sól. Duś wszystko pod przykryciem ok.20minut na małym ogniu. 5 minut przed zdjęciem z ognia dodaj (najlepiej świeże) zioła i pieprz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, gdy przestygną pokrój je w 1,5 cm plastry.
Sos:
Rozpuść w rondlu masło, powoli wsyp mąkę, po ok.minucie smażenia zdejmij z ognia. Powoli, partiami wlewaj zimne mleko, cały czas energicznie roztrzepując masę trzepaczką. Znów połóż rondel na małym ogniu i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dodaj sól, pieprz, wymieszaj i odtaw do ostygnięcia. W tym czasie wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas energicznie mieszaj trzepaczką!
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C. Naczynie żaro0dporne wysmaruj tłuszczem i ułóż warstwami: bakłażany, mięso, bakłażany,pokrojone w plastry ziemniaki, mięso, bakłażany, a na wierzch pozostałe obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Polej wszystko sosem i włóż musakę do rozgrzanego piekarnika. Po ok.20 minutach posyp ją resztą sera. W sumie, po około 40 minutach, gdy danie się zarumieni, musaka jest gotowa.
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