Kuchnia

Dynia w roli głownej

Pikantna zupa

120 dkg dyni
3 marchewki
5 łyżek oliwy + łyżeczka masła odrobina masła
2 cebule
3 papryczki chili
1200 ml bulionu warzywnego
100 ml śmietanki 12% do zup i sosów
czarny pieprz, sól

2 łyżki pestek z dyni
100 ml śmietany do dekoracji
por
grzanki lub groszek ptysiowy

Obieramy dynię, oczyszczamy ją z pestek i miąższu, następnie kroimy ją w kostkę. Kroimy również marchewkę. Na oliwie z dodatkiem masła podsmażamy drobno posiekane cebule i 2 papryczki chili. Po podsmażeniu przesypujemy je do garnka, w którym będzie się gotowała zupa. Teraz czas na dodanie dyni i marchewki. Całość zalewamy wywarem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy powoli około 30 minut. Po tym czasie miksujemy zupę i zaprawiamy śmietanką. Przed podaniem dekorujemy śmietaną, krążkami pora i posiekaną papryczką, podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Osobiście polecam domowe grzanki - kilka kromek chleba graham kroimy w kostkę, podsuszamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy odrobinę masła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i szczyptę oregano. Mieszamy wszystko drewniana łyżką. Podnosimy patelnie nad palnik, żeby się grzanki nie przypaliły i podprażamy całość.
Voilà.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation